Állami támogatások és szociális ellátások:
családoknak, nyugdíjasoknak, egyedülállóknak, munkanélkülieknek

családtámogatás, nyugdíjasok támogatása, munkanélküliek támogatása, lakástámogatás, albérlet támogatás,
családi pótlék, gyes, gyed, nyugdíj, segély

hirdetés:

 

Gyermekgondozást segítő ellátás

Gyermekgondozást segítő ellátás


Ki jogosult gyermekgondozást segítő ellátásra?
Hirdetés

- a szülő, a gyám, a kiskorú szülő, ha a kiskorú szülő gyermekének nincs gyámja, vagy ha a tizenhatodik életévét betöltött kiskorú szülő a saját háztartásában nevelt gyermekének gyámjával nem él egy háztartásban
- a gyermek 3. életévének betöltéséig.
- ikergyermekek esetén a tankötelessé válás évének végéig. (A gyermek tankötelessé válásának időpontjaként legfeljebb a gyermek 10. életéve betöltésének napját kell érteni. Amennyiben ikergyermek esetén a tankötelessé válás éve nem egyezik meg, úgy az ellátást a legkésőbb tankötelessé váló gyermek tankötelessé válása évének végéig folyósítják, legfeljebb a gyermekek tizedik életévének betöltéséig, változatlan összegben. (Abban az esetben, ha a gyermek tankötelezettsége nem abban az évben kezdődik, amely év augusztus 31. napjáig a hatodik életévét betölti, a jogosult köteles benyújtani az igényelbíráló szervhez a tankötelezettség kezdetéről szóló döntést.)
- a tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos gyermek tizedik életévének betöltéséig.

A tartósan beteg, illetve súlyos fogyatékos gyermeket nevelő szülő részére meddig állapítják meg a gyermekgondozást segítő ellátást?

Ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos, 10. életévének betöltéséig állapítják meg az ellátást.

Amennyiben a tartósan beteg, súlyosan fogyatékos gyermekre tekintettel családi pótlék iránti kérelmet még nem nyújtottak be, a tartós betegség, illetve súlyos fogyatékosság tényéről szóló, a magasabb összegű családi pótlékra jogosító betegségekről és fogyatékosságokról szóló jogszabály szerinti igazolást a gyermekgondozást segítő ellátás iránti kérelemhez csatolni kell. 

Ha a gyermek az ellátás folyósításának ideje alatt válik tartósan beteggé, illetve súlyosan fogyatékossá és ennek tényét az igazolás benyújtásával a járási hivatalnál bejelentik, a családi pótlék magasabb összegben történő megállapítása, illetve a gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultság időtartamának megváltoztatása iránt új kérelmet nem kell benyújtani.

Milyen feltételek mellett jogosult a nagyszülő a gyermekgondozást segítő ellátásra?

A gyermek szülőjének vér szerinti, örökbe fogadó szülője, továbbá annak együtt élő házastársa (nagyszülő) is jogosult az ellátásra, ha
- a gyermek az első életévét betöltötte,
- a gyermek gondozása, nevelése a szülő háztartásában történik,
- a gyermek szülei írásban nyilatkoznak arról, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásról lemondanak és egyetértenek a gyermekgondozást segítő ellátásnak nagyszülő részéről történő igénylésével, és
- a szülő háztartásában nincs másik olyan gyermek vagy ikergyermek, akire tekintettel gyermekgondozást segítő ellátást folyósítanak.

A nagyszülő részére az ellátásra való jogosultság a fenti feltételek fennállása esetén kizárólag akkor állapítható meg, ha
- ő maga megfelel az ellátásra való jogosultság feltételeinek, és
- a jogosultsági feltételek a szülő esetében is fennállnak.

Milyen mértékű a gyermekgondozást segítő ellátás?

Egy gyermek esetén a támogatás havi összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegével (2017-ben 28.500,- Ft).

Ikergyermekek esetén a támogatás összege azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 
2 gyermek esetén 200%-ával, 
3 gyermek esetén 300%-ával, 
4 gyermek esetén 400%-ával, 
5 gyermek esetén 500%-ával, 6 gyermek esetén 600%-ával.

A gyermekgondozást segítő ellátás folyósítása mellett van-e lehetőség munkavégzésre?

Az ellátásban részesülő szülő kereső tevékenységet a gyermek fél éves koráig nem folytathat. A gyermek fél éves korának betöltését követően időbeli korlátozás nélkül lehet dolgozni. A kiskorú szülő gyermekének gyámja a gyermekgondozást segítő ellátás mellett időkorlátozás nélkül folytathat keresőtevékenységet.

A gyermekgondozást segítő ellátásban részesülő nagyszülő a gyermek hároméves kora után, heti harminc órát meg nem haladó időtartamban folytathat keresőtevékenységet, vagy otthonában időkorlátozás nélkül.

Az ikergyermeket nevelő szülőnek milyen összegű ellátást folyósítanak, ha a szülő keresőtevékenységet folytat?

Az ikergyermeket nevelő szülő gyermekgondozást segítő ellátásának havi összege a keresőtevékenység folytatása mellett is azonos az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének (2017-ben 28.500,- Ft) 2 gyermek esetén 200%-ával, 3 gyermek esetén 300%-ával, 4 gyermek esetén 400%-ával, 5 gyermek esetén 500%-ával, 6 gyermek esetén 600%-ával.

Hány gyermek után vehető igénybe a gyermekgondozási díj, illetve a gyermekgondozást segítő ellátás?

Amennyiben a szülőknek második vagy további gyermekük születik, mielőtt a korábban született gyermek után járó ellátások folyósítási ideje lejárt volna, akkor egyszerre mindegyik gyermek után folyósíthatóak a különböző ellátások, azzal a korlátozással, hogy a gyermekgondozást segítő ellátásból egyszerre legfeljebb két ellátás folyósítható. 
Ez a korlátozás ugyanakkor nem érinti az ikrek után folyósítandó többszörös összegű gyermekgondozást segítő ellátást.

Hirdetés

Hol igényelhető a gyermekgondozást segítő ellátás?

Az ellátás iránti kérelmet
- a fővárosi és megyei kormányhivatal ügyfélszolgálatánál,
- a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalánál vagy az integrált ügyfélszolgálatnál (kormányablak), vagy
- a kérelmező munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyen lehet benyújtani.
- Elektronikus úton itt: https://eugyfel.allamkincstar.gov.hu
lehet benyújtani.

Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek esetén, ha családi pótlékot még nem igényeltek, akkor csatolni kell a magasabb összegű családi pótlékra jogosító orvosi igazolást.
Az igényt a „Kérelem gyermekgondozást segítő ellátás megállapítására” című nyomtatványon kell benyújtani,
amelyhez a nagyszülő kérelmezése esetén szükséges a „Nyilatkozat a nagyszülői gyermekgondozást segítő ellátás megállapításához” elnevezésű nyomtatvány kitöltése is.

Lehet-e a gyermekgondozást segítő ellátás mellett részösszegű ápolási díjat folyósítani?

A gyermekgondozást segítő ellátás folyósításával egyidejűleg lehetőség van a részösszegű ápolási díj megállapítására. Az alapösszegű ápolási díj összege 31.000 Ft, a fokozott ápolást igénylő személy után járó ápolási díj összege azonos a költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg (2017-ben 31.000,- Ft) 150%-val (46.500,- Ft), a kiemelt ápolási díj 180%-val (55.800,- Ft). 
Az ellátásban részesülő személy, a gyermekgondozást segítő ellátás és az ápolási díj összege közötti különbözetet kaphatja meg ápolási díjként részösszegben.

Van-e lehetőség a gyermekgondozást segítő ellátás méltányossági alapon történő engedélyezésére?

Igen, a kérelmet benyújtó személy lakcíme szerint illetékes fővárosi és megyei kormányhivatal vezetője – méltányossági jogkörben eljárva – gyermekgondozást segítő ellátásra való jogosultságot
megállapíthatja a gyermeket nevelő személynek, ha a gyermek szülei a gyermek nevelésében három hónapot meghaladóan akadályoztatva vannak;
megállapíthatja, illetőleg meghosszabbíthatja a jogosultságot: a gyermek általános iskolai tanulmányainak megkezdéséig, legfeljebb azonban a gyermek 8. életévének betöltéséig, ha betegsége miatt napközbeni ellátását biztosító intézményben nem gondozható.

Milyen igazolást kell csatolni a méltányossági kérelemhez?

A kérelemhez csatolni kell az igényben megjelölt októl függően:
- a szülők nyilatkozatát a gyermeknevelésben való akadályoztatásukról;
- a fekvőbeteg-gyógyintézet gyermekgyógyász, vagy gyermekpszichiáter szakorvosának igazolását arról, hogy a gyermek a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben nem gondozható, nevelhető.

Hol kell benyújtani a méltányossági kérelmet?

A kérelmet formanyomtatványon az igénylő lakóhelye, tartózkodási helye szerinti megyei kormányhivatal járási hivatalához kell benyújtani.

A gyermekgondozást segítő ellátás folyósítása alatt a gyermeket el lehet-e helyezni a gyermekek napközbeni ellátását biztosító intézményben?

A jogosultságot nem érinti, ha a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben helyezik el,
- ha a gyermekgondozási segélyre jogosult közoktatási intézményben a nappali oktatás munkarendje szerint tanul, illetőleg felsőoktatási intézmény nappali tagozatos hallgatója, vagy
- ha a napközbeni ellátást biztosító intézményben elhelyezett gyermek
- szülő esetén fél évesnél idősebb, vagy
- nagyszülő esetén három évesnél idősebb.

Ha a gyermeket nem a fenti korlátozásokra figyelemmel helyezik el napközbeni ellátást biztosító intézményben, úgy az ellátás folyósítása szünetel.

Nem jár támogatás a nagyszülőnek, ha – a fentiekben meghatározott kivétellel - a gyermeket napközbeni ellátást biztosító intézményben, illetve nyári napközis otthonban, óvodában vagy iskolai napköziben helyezik el.

Szolgálati időnek számít-e a gyermekgondozást segítő ellátás és a gyermeknevelési támogatás folyósításának időtartama?

Igen, 10 százalékos nyugdíjjárulék levonása mellett.

További információk

Az ONYF családtámogatással foglalkozó honlapján:
https://cst.onyf.hu/hu/ellátások/gyermekgondozási-segély.html

Hirdetés


A cikk forrása: csalad.hu

Cikket feltette:

Facebook Comment

Kategóriák

SZOCIÁLIS TÁMOGATÁS TÁMOGATÁS GYEREKESEKNEK ÁLLAMI TÁMOGATÁS Gyermeknevelési támogatás csok GYESE GYET TB támogatás anyasági támogatás fogyatékossági támogatás GYES Keresetkiegészítés Közlekedési kedvezmény Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény TB fogászat adó-visszatérítés adókedvezmény adókedvezmény házaspároknak adótámogatás akadálymentesítési támogatás albérlet cafeteria beiskolázási segély betegség betegségek utáni támogatás családalapítás családi otthonteremtési kedvezmény családi pótlék családtámogatás családtámogatási ellátások egyedülálló szülő egyedülálló szülők segélye egyedülálló édesanya egyedülálló édesapa egészségbiztosítás eseti települési támogatás fizetési mentesség gyermekgondozási segély gyermekgondozást segítő ellátás gyermekápolási táppénz gyógyszer támogatás gázfűtési támogatás időszaki támogatás járulékfizetést a kötelezettség krízistámogatás közfoglalkoztatás közmunkaprogram közmunkás közmunkások köztemetés lakhatási támogatás lakástakarékpénztár lakástámogatás mobilitási célú lakhatási támogatás nevelési ellátás/iskoláztatási támogatás nyugdíjbiztosítás rendkívüli gyermekvédelmi támogatás rendszeres állami támogatás rezsitartozás sni szociális kölcsönt szociális rászorultság települési támogatás temetési segély utazási kedvezmény vissza nem térítendő támogatás államilag támogatott fogászat álláskeresési járadék életkezdési támogatás önkormányzati segély
Üzemeltető: Blogger.