Állami támogatások és szociális ellátások:
családoknak, nyugdíjasoknak, egyedülállóknak, munkanélkülieknek

családtámogatás, nyugdíjasok támogatása, munkanélküliek támogatása, lakástámogatás, albérlet támogatás,
családi pótlék, gyes, gyed, nyugdíj, segély

hirdetés:

 

Január 1-től változás jön az anyasági támogatásban >> sokkal édesanyának fog járni, mint eddig!

Január 1-től változás jön az anyasági támogatásban >> sokkal édesanyának fog járni, mint eddig!


VÁLTOZÁS JÖN AZ ANYASÁGI TÁMOGATÁSBAN!

Rendkívül pozitívnak értékelte az elmúlt évet a magyar népesség mutatói szempontjából Novák Katalin szerdán Budapesten.
Hirdetés
Az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerint a népmozgalmi adatok több esetben 20 éves pozitív csúcsokat döntöttek 2016-ban.

Novák Katalin sajtótájékoztatóján példaként említette, hogy a csecsemőhalandóság még sosem volt ilyen alacsony, húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv a családok körében és bár még mindig fogy a népesség, de már kisebb mértékben, mint korábban. Úgy fogalmazott: bízik abban, hogy a számadatok azt jelentik, hogy Magyarországon bizakodóbbak, optimistábbak, derűlátóbbak az emberek, jobban mernek tervezni, jobban bíznak a jövőjükben.

Novák Katalin ismertette: a termékenységi mutatók, a születések, a házasságkötések száma pozitív adatokat mutat, míg a halálozások és a terhességmegszakítások száma csökkent.

Csökkent a természetes fogyás

A természetes fogyás alakulásáról az államtitkár elmondta: 16 százalékkal csökkent a természetes fogyás 2016-ban. Hozzátette: 35 éve többen halnak meg Magyarországon mint ahányan születnek, és bár még mindig nem mondhatjuk azt, hogy már gyarapodó és fiatalodó a nemzetünk, mert még mindig fogy a népesség, de már kisebb mértékben. A csecsemőhalandóság a mindenkor mért legalacsonyabb értéket mutatta.

Pozitívnak nevezte, hogy a házasságkötések növekedési dinamikája nem változott: 2010-hez képest közel másfélszeres emelkedés volt, amit az államtitkár 20 éves csúcsnak nevezett. Múlt évben 51 800 házasságkötés történt, eközben ugyancsak 2010-hez képest 2016-ban 18 százalékkal kevesebb válás volt – tette hozzá.

Alacsony a terhességmegszakítások száma

Novák Katalin közlése szerint régóta nem volt ilyen alacsony a terhességmegszakítások száma, amely az elmúlt években összesítése alapján 75 százalékos csökkenést mutat. Tavaly 30 ezer 400 ilyen beavatkozás történt, amellyel kapcsolatban azt mondta: jó lenne, ha ez a szám tovább tudna csökkenni.

Hangsúlyozta: húsz éve nem volt ilyen magas a gyermekvállalási kedv, 100 családban átlagosan 149 gyerek születik, ez a mutató is 20 százalékot meghaladó emelkedést mutat 2011-hez képest.

Hirdetés

Csökkent a házasságon kívüli születések száma

Külön kitért arra is, hogy 2016-ban hosszú idő után csökkent a házasságon kívüli születések száma, ami értékelése szerint egy tendencia megfordulását is jelentheti. Megemlítette azt is, hogy az adatok azt mutatják: a 30 alatti fiatalok gyermekvállalási kedve megnőtt, de azok is mernek igent mondani a gyermekvállalásra, akik 35-44 év közöttiek, és az úgynevezett Ratkó-unokák generációjához tartoznak.

A házasságkötések számáról szólva azt hangsúlyozta: 77 százalékban első házasságról van szó és a legnagyobb növekedés a 25. évüket be nem töltöttek esetében figyelhető meg. A családtámogatási rendszerről szólva azt hangsúlyozta: amíg 2010-ben nem érte el ez az összeg az 1000 milliárd forintot, addig az idei költségvetésben 1741 milliárd forint biztosítottak erre a célra.

Novák Katalin sajtótájékoztatóján arról is beszélt: kiterjesztik az anyasági támogatásra jogosultak körét, a juttatást 2018 januárjától azok is megkaphatják, akiknek a gyermeke külföldön születik meg. Hangsúlyozta: legyenek akár határon túli magyar állampolgárok, vagy ideiglenesen külföldön tartózkodók, az egyszeri, 64.125 forintra ők is jogosulttá válnak, amennyiben gyermeküket a magyar rend szerint anyakönyveztetik.

Az államtitkár szerint ezzel szeretnék a “magyar-magyar köldökzsinórt tovább erősíteni” és azoknak is támogatást adni, akik éppen külföldön vállalnak gyermeket. Elmondta: a részletszabályokat ezt követően fogják kidolgozni, de szeretnék az adminisztratív terheket a legalacsonyabbra szorítani; az igénylések benyújtásához várhatóan a konzulátusok fognak tudni segítséget nyújtani. Forrás : hirado.hu

Hirdetés


A cikk forrása: naprakeszfigyelo.hu

Cikket feltette:

Facebook Comment

Kategóriák

SZOCIÁLIS TÁMOGATÁS TÁMOGATÁS GYEREKESEKNEK ÁLLAMI TÁMOGATÁS Gyermeknevelési támogatás csok GYESE GYET TB támogatás anyasági támogatás fogyatékossági támogatás GYES Keresetkiegészítés Közlekedési kedvezmény Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény TB fogászat adó-visszatérítés adókedvezmény adókedvezmény házaspároknak adótámogatás akadálymentesítési támogatás albérlet cafeteria beiskolázási segély betegség betegségek utáni támogatás családalapítás családi otthonteremtési kedvezmény családi pótlék családtámogatás családtámogatási ellátások egyedülálló szülő egyedülálló szülők segélye egyedülálló édesanya egyedülálló édesapa egészségbiztosítás eseti települési támogatás fizetési mentesség gyermekgondozási segély gyermekgondozást segítő ellátás gyermekápolási táppénz gyógyszer támogatás gázfűtési támogatás időszaki támogatás járulékfizetést a kötelezettség krízistámogatás közfoglalkoztatás közmunkaprogram közmunkás közmunkások köztemetés lakhatási támogatás lakástakarékpénztár lakástámogatás mobilitási célú lakhatási támogatás nevelési ellátás/iskoláztatási támogatás nyugdíjbiztosítás rendkívüli gyermekvédelmi támogatás rendszeres állami támogatás rezsitartozás sni szociális kölcsönt szociális rászorultság települési támogatás temetési segély utazási kedvezmény vissza nem térítendő támogatás államilag támogatott fogászat álláskeresési járadék életkezdési támogatás önkormányzati segély
Üzemeltető: Blogger.